miercuri, 9 ianuarie 2008

Pinguinul

Pinguinul este o pasăre marină, care nu poate zbura.
Pinguinii traiesc numai în emisfera sudică.

Sunt cunoscute 17-20 de rase de pinguini. Ei sunt adaptaţi la viaţa acvatică, putând să rămână în apă 18 minute.
Au două straturi de pene scurte şi îndesate şi stratul de grăsime de sub piele. Chiar dacă nu pot să zboare, pinguinii sunt foarte buni înotători şi scufundători. Îsi folosesc aripile rigide şi înguste ca înotătoare. Vânează peşti, calamari şi krili.



Pinguinii plonjeaza în mare de pe terase sau stânci şi înoată foarte repede sub apă, primzând hrana cu ciocurile. Ies adesea rapid din apa pentru a inspira.
Pinguinii sunt organizaţi în colonii gălăgioase, unde sute de pinguini ţipători se adun în timpul împerecherii. În ciuda aglomerării, fiecare pinguin îşi recunoaste perechea sau puiul, strigându-l şi recunoscându-i strigătul.














Cea mai răspândită rasă este Pinguinul Imperial, exemplarele adulte atingând 1,1 metri şi cântărind 35 de kg. Cea mai mică rasă de pinguini este Micul Pinguin Albastru, care are în jur de 40 cm şi cântăreşte aproximativ 1 kg.


Pinguinul Imperial are pete de culoare galbenă pe fiecare parte a capului . Ochii şi picioarele sunt negre. Spatele este de culoare gri închis. Trăieşte numai Antarctica. Femelele depun ouăle în timpul iernii, apoi masculii au grijă de ele, ferindu-le de frig. Femelele se întorc la mare pentru a se hrăni, iar cand se întorc, masculii sunt cei care urmează să se ducă la ţărm.



Pinguinul Regal este cea mai colorată rasă de pinguini. Are gulerul portocaliu şi pete de culoare galbenă. Pinguinul Regal este aproape la fel de mare ca Pinguinul Imperial. Picioarele sunt negre, la fel ca ochii. Se întâlnesc în insulele nordice din Antarctica. Femelele din această rasă depun un singur ou. La fel ca la Pinguinii Imperiali, femelele, după ce depun oul, se duc la ocean să se hranească, masculii având grijă în timpul acesta de ou.




Pinguinul Rockhopper sunt pinguini cu creastă. Ei se mişcă prin sărituri, spre deosebire de alte rase de pinguini. Sunt o rasă agresivă, atacând chiar alţi pinguini dacă simt vreun pericol. Pinguinul Rockhopper atinge aproape jumatate de metru înălţime şi cântăreşte de la 5 la 10 kg. Spatele şi picioarele sunt portocalii, iar ochii sunt de culoare roşie. Se întâlnesc în Antarctica. Femela depune două ouă, al doilea fiind mai mare şi totodată cel de care părinţii vor avea grijă. Pinguinii Rockhopper traiesc în colonii uriaşe.




Pinguinul Gentoo aceşti pinguini au o pată albă pe cap, măsoară aproximativ 71 cm şi cântăresc de la 5 la 9 kg. Pinguinii Gentoo sunt înotători rapizi. Ei se hranesc cu krili sau cu pesti mici. Traiesc în insulele nordice din Antarctica, în colonii foarte mari.
Femela depune doua oua şi uneori amândouă sunt crescute de părinţi.










Pinguinul Chinstrap aceşti pinguini se pot distinge prin dunga neagră de pe faşă, părând că poartă o caschetă prinsa sub bărbie. Picioarele sunt portocalii şi spatele
este negru, la fel ca ochii. Masoara 68 cm şi cântăresc de la 4 la 6 kg. Vânează krili şi peşti mici. Îşi fac cuiburile din pietre, femela depunând două ouă. De obicei Pinguinii Chinstrap cresc doi pui, dar în unele cazuri pot creşte doar unul. Când puiul împlineşte o lună, părinţii îl lasă şi se duc în colonie pentru a vâna, iar apoi se întorc la timp pentru a-l hrăni.





Pinguinul Adelie aceşti pinguini au câte un inel de culoare albă în jurul ochilor. Măsoară 71 de cm şi cântăresc de la 4 la 6 kg. Au picioarele portocalii şi o pată portocalie scurtă pe spate, în rest, spatele fiind de culoare neagră. Sunt înotatori puternici şi pot sări în înălţime din apă. Trăiesc în colonii întinse. Cuiburile Pinguinilor Adelie se întâlnesc în zonele pietroase din Antarctica. Femela depune două ouă, părinţii crescându-le pe amândouă, dar după ce puii ies din ou, numai unul supravieţuieşte.









Micul Pinguin Albastru este cel mai mic pinguin. Măsoară numai 36 cm şi cântăresc 1-3 kg. Dunga de pe spate este gri-albastră, iar picioarele sunt rozalii. Pinguinii Pitici Albaştri trăiesc în Noua Zeelanda şi Australia, în zonele de sud. Vânează peşti mici. Deoarece traiesc în zonele din apropierea civilizaţiei, câinii, ratonii şi vulpile sunt potenţiali prădători. Deoarece înoată în zonele mai puţin adânci, leoparzii de mare nu reprezintă o problema majoră a Micului Pinguin Albastru.


http://www.zooland.ro/

Un comentariu:

mihai tocaru spunea...

ceva nou despre prietenii de la polul sud :D