joi, 3 ianuarie 2008

Cătina

Cătina este o resursa naturală a regiunilor muntoase. Este un arbust întâlnit adesea în ţara noastră.

Arbust spinos, cu fructe de la galben la roşu, creste pe sol nisipos si la altitudini ce pot atinge 4500-5000 m. Poate fi aclimatizata si in zone mai puţin înalte.

La 100 g de fructe proaspete, conţine:

- 400-1500 mg de vitamina C, conţinut superior celui din căpşuni, kiwi, portocale;

- până la 180 mg vitamină E;

- aproximativ 30-40 g de caroteinoizi, inclusiv beta caroten, licopen care dau fructelor culoarea galben-roşcat.


Bogată şi în acizi graşi nesaturaţi (linoleic si linolenic) cu rol trofic. Vitaminele B 1, B 2, PP, F, provitamina D se regăsesc în compoziţia fructelor de cătină. La fel si mineralele calciu fosfor, magneziu, potasiu, sodiu, fier.

Fructele se pot recolta din august până la primul îngheţ şi se folosesc pentru prepararea ceaiurilor, siropurilor, marmeladelor, gemurilor, dulceţurilor.

Cătina aduce un aport important de vitamine, antiinflamator gastric, antiinflamator pulmonar eficient. Are efecte antioxidante şi antitumorale.

Poate fi administrată inclusiv copiilor cu apetit scăzut. Eficientă în astenie fizica şi psihică. Datorită efectului anticoagulant şi antiaterosclerotic este indicată în afecţiuni cardiovasculare, hipertensiune arterială, ateroscleroză, sindrom Raynaud, arteriopatie obliterantă.

Folosit extern uleiul de cătina are efect de regenerare a ţesuturilor datorită vitaminelor A şi E. Eficient în cazul arsurilor, dermatozelor, degerăturilor. Extractele de cătină sunt adesea folosite în industria cosmetică.

Şi afecţiunile oculare pot fi tratate cu preparate farmaceutice pe baza de extract de cătină.


Mai multe, la:
http://www.gradinamea.ro/

Niciun comentariu: