miercuri, 14 august 2013

Crinul de toamnă



Chiar dacă crinul de toamnă este originar din China, cele mai multe specii care se găsesc în grădinile oamenilor au fost aduse în Europa din Japonia de catre Philipp Franz von Siebold în secolul al XIX-lea. Cele mai noi specii au fost descoperite în Coreea.

Crinii de toamnă sunt plante care se cultivă relativ uşor şi nu au foarte multe boli, în plus nu cer prea multă atenţie în afară de apă şi uneori îngraşământ special de plante. Crinul de toamnă are peste 5.000 de varietăţi.


Denumirea ştiinţifică este Hosta şi face parte din Familia Liliaceae.


Hosta coerulea Trott. Originară din Japonia, este o plantă de 30-50 cm înălţime, tulpina foarte scurtă, frunze mari, ovale, cordate la bază şi acuminate la vârf, cu nervuri proeminente. Florile, dispuse rar pe tije, simple, sunt de culoare albastru deschis sau violet.Înfloresc în mai –iunie.

Hosta plantaginea Aschers. Înfloreşte în iulie –august.Se caracterizează prin tufe mai scurte şi frunze oval-cordate, acuminate, de un verde deschis, lucios. Florile, grupate câte 9-15 pe o tijă lungă, sunt albe şi foarte mirositoare.

Hosta sieboldiana Engl. Este originară tot din Japonia.Ea se caracterizează prin frunze mari, lung-pedunculate, groase, de un verde albăstrui. Florile dispuse câte 10-15 într-un ciorchine terminal, sunt de culoare violet deschis. Ele se deschid în iunie-august.

Hosta japonica Aschers. Creşte de numai 15-30 cm înălţime şi are frunze subţiri , lanceolate, ondulate pe margini. Limbul lor se îngustează treptat spre peţiol. Florile pot fi albe, albastru deschis sau violete, tinzând spre roşu. Înfloresc în iulie-august.

Cultura. Crinul de toamnă preferă solurile argilo-nisipoase, adânci şi expuse la soare.Creşte destul de bine în toate terenurile la semiumbră sau chiar la umbră. Se înmulţeşte prin despărţirea tufelor, lucrare ce se face o dată la 3-4 ani, de preferinţă toamna.

Înmulţirea prin seminţe este puţin folosită. Semănatul se face chiar după maturarea seminţelor. Ţinute până în primăvară, răsar numai după un an.

Plantele pot fi cultivate şi în ghivece. În acest caz, ele se plantează într-un amestec format din turbă, mraniţă şi nisip.

Întrebuinţări. Crinul de toamnă se plantează în grupuri, în parcuri şi grădini.Unele soiuri, cu frunze pestriţe, foarte ornamentale, pot fi întrebuinţate ca plante de ghiveci sau în borduri.



(Autor biolog Cătălina I.

 
Am văzut într-un serial coreean această plantă pe care am găsit-o în grădină. Am căutat mai multe informaţii pe internet. Am găsit şi denumirea de crin de august.

( Singurul soi de crin de toamna cu parfum este Plantaginea, a carui flori se deschid noaptea si se inchid dimineata. Aceasta specie infloreste la sfarstiul verii si mai este cunoscuta si sub numele de "Crinul de august".

În concluzie, am  Plantagineea. Am fotografiat seara, când mirosul florilor este foarte puternic, molia sfinx, care o vizitează.





Pisica aşteaptă să prindă fluturele. Am găsit fluturi în culcuşul ei, când avea câteva luni. I le aducea mama ei. Şi le-am văzut mai târziu, aşteptând răbdătoare, lângă regina nopţii, să prindă fluturi.





Niciun comentariu: