sâmbătă, 9 aprilie 2011

Prepeliţe japoneze































Prepeliţele fac parte din ordinul Galliformes şi aparţin familiei Phasinidae, care a dat cele mai multe specii de păsări domestice.

Denumirea de prepeliţă se referă la păsări din foarte numeroase genuri, ca: Anurophasis, Coturnix, Excalfactoria, Margoperdix şi Synoicus, vieţuind în Eurasia, Africa şi Australia şi altele, ca: Laphartyx, Certonyx şi Colinus, răspândite în America de Nord.

Coturnix coturnix este prepeliţa comună, cunoscută în Europa şi unele zone din Asia nord vestică, zone în care este oaspete de vară şi de pasaj, care soseşte primăvara şi pleacă toamna pentru a ierna în Africa, Arabia şi India, specie care a rămas până astăzi aşa cum a fost totdeauna, o pasăre migratoare care se vânează în perioada legală.

Coturnix coturnix japonica este răspândită în Asia de vest, clocind mai ales în vestul Chinei, în insulele Sahalin şi în Japonia, unde specia este oaspete de vară şi de unde migrează pentru iernat în Asia de sud-est, insulele oceanice şi Taiwan.

Prepeliţa japoneză s-a pretat domesticirii, care era realizată în China, înainte de anul 1000, şi de unde a fost importată în Japonia. Aici a fost înmulţită şi perfecţionată, astfel încât, în sec. al XII-lea, documente japoneze evidenţiază extinderea creşterii prepeliţei domestice în principalele insule japoneze, mai întâi ca pasăre cântătoare şi apoi ca importantă producătoare de ouă.

După sec. al XIX-lea, creşterea prepeliţelor se răspândeşte mult, în perioada interbelică ajungând în Europa (mai ales în Italia şi ţările Iberice), pentru ca, după cel de-al doilea război mondial, să se extindă în toată lumea, mai ales în America şi Europa, luând naştere ferme de mare capacitate, cu caracter de avicultură industrială.

Prepeliţa comună este specie sălbatică, în timp ce prepeliţa japoneză este o specie domesticită de multa vreme, care nu poate trăi în libertate în ţara noastră, este considerată o reală concurentă a găinii în producţia de ouă şi de carne.

http://www.fermierul.ro/modules.php?name=News&file=article&sid=65

Prepeliţa japoneză

• varietăţi: aurii, cafeniu-deschis, maro închis, pestriţe, Tuxedo
• pot fi specializate atât pe producţie de ouă cât şi pentru cea de carne; faraon-ul este prepeliţa japoneză de carne (180-200g)
• în mod obişnuit, greutatea masculului este de 120g, iar a femelei de 150g
• calităţi: dezvoltare rapidă, rezistenţă la boli, maturitate sexuală atinsă la 40 de zile, ouat precoce şi abundent (cca 350ouă/an)
• ouăle prepeliţelor sunt cunoscute drept "medicamente", iar carnea acestor păsări este delicatesă
http://www.ghecon.ro/produse_prepelite.php

Niciun comentariu: