luni, 2 septembrie 2013

Trompeta îngerilor (Brugmansia)

Într-o zi, în Alba Iulia, am văzut o plantă care mi-a atras atenţia. Florile ei semănau cu florile petuniilor, dar erau mult mai mari. Am aflat mai târziu ce e vorba despre Trompeta îngerilor.

Aproape uitasem de această plantă, dar am auzit că s-a propus să se interzică plantarea ei în municipiu. Motivul? Produce halucinaţii. Din acel moment, am început să caut informaţii. Am făcut câteva fotografii, dar a venit toamna şi am amânat până când am uitat. În acest an, am fotografiat câteva plante şi m-am informat pe Google.


Numele provine de la florile sale superbe, mari, sub forma unor trompete. Din păcate, aceste trompete cântă sosirea în viaţa de apoi, dacă ingeraţi planta. Toate componentele ei conţin alcaloizi scopolamini tropani şi atropină, în cantităţi fatale.

În popor i se spune şi ciumăfaie.Sursa: Internet realitatea.net
Prelucrat de www.mesterucasei.com  
Titlul articolului este Cele mai otravitoare plante din lume
După mătrăgună, cucută, leandru şi omag, vine rândul trompetei îngerilor.
Trompeta îngerului este originară din America de Sud şi are "puternice" rezerve de substanţe toxice. Aceasta "plantă care hipnotizează" aduce victimele într-o stare în care nu-şi mai aduc aminte de acţiunile lor.

Tompeta îngerilor este un arbust. Din primăvară până în toamnă, florile sunt ca nişte trompete atâtrnate, parfumate, de 15 cm lungime, de culoare, roz, albe, galbene sau portocalii.
Avertisment!
Planta este toxică, evitaţi îngurgitarea ei de copii sau animale.
http://www.paradisverde.ro/plante/plante-cu-flori/trompeta-ingerilor-datura-arborescenta


Brugmansia face parte din familia Solanacee, ca regina nopţii, cartoful, patlăgelele, mătrăguna...

Niciun comentariu: