duminică, 14 iunie 2009

Salcâmul (Robina pseudacacia)

Salcâmul este un arbore, înalt până la 30m, cu lujeri spinoşi, coroana mare, luminoasă, rară. Provine din continentul nord-american. Creşte spontan pe soluri uşoare, pe nisipuri nefixate.






Are frunze compuse şi flori albe, în ciorchine, puternic mirositoare, iar fructele sunt păstăi aplatizate, brun roşcate.















Înfloreşte în lunile mai-iunie. Florile rămîn deschise 8-12 zile, iar secreţia nectarului este apreciabilă din momentul în care temperatura nopţilor depăşeşte 14°C, mai ales în zone apropiate de o sursă de apă, pentru a contribui la ridicarea umidităţii relative a aerului.


Se întâlneşte pe tot cuprinsul ţării.

În scop medicinal se utilizează florile, frunzele (rareori) şi scoarţa. Recoltarea florilor se face în lunile mai sau iunie, scoarţa se recolteaza de pe ramurile tinere din luna martie până în septembrie de pe ramurile tinere.

Face parte din categoria arborilor cu lemn de esenţă tare, deosebit de rezistent la umezeală. Lemnul este utilizat pentru lucrări amplasate în aer liber, stâlpi de gard, construcţii diverse, în industria navală şi pentru fabricarea parchetului.

Am văzut şi flori de salcâm roz.














Dar şi galbene.

Un comentariu:

nartip spunea...

-Cred ca ai un suflet frumos pe care-l arati si in aceste poze.Si nu ma insel de obicei.Chiar fata iti este luminoasa,inflorita.Iar eu iubesc florile si-mi plac pozele tale.
Cu respect,
nartip