miercuri, 11 iulie 2018

Iluşca invadatoare sau Troscotul japonez (Fallopia japonica)

"Troscotul japonez crește în neștire, mai ales pe albiile râurilor, și este aproape imposibil de eradicat."

"Fără să exagerăm, putem spune că acolo unde crește iulișca, totul în jur dispare. Este o specie invazivă, dar şi adventivă, adică se răspândeşte masiv fără a fi cultivată."

"Troscotul japonez a ajuns în Europa la începutul secolului al XIX-lea, mai întâi în Olanda, fiind plantată în grădini, ca plantă ornamentală."
Sunt fragmente dintr-un articol publicat pe Facebook. Am citit la adresa https://pressone.ro/iulisca-invadatoarea/

În urmă cu câţiva ani, am văzut la Dâncu-Mic, în capătul satului, un arbust necunoscut. Nici unchiul care locuia în apropiere nu ştia cum se numeşte planta. Am făcut câteva fotografii. Florile erau pline de albinele atrase şi de parfumul deosebit de intens pe care îl emanau.

După un timp, am zărit un exemplar chiar lângă gardul nostru. Înflorise. În primăvara următoare, soacra mea se lupta să smulgă planta care îi deranja florile. Din 2013 am smuls eu, săptămânal, noile plante care apăreau, la început cu o nuanţă roşiatică şi care înfrunzeau rapid. La două săptămâni depăşeau o jumătate de metru. În ultimii ani, vecina a taiat planta, i-a scos cât a putut din rădăcină şi plantele mici le-am pus în gunoiul menajer. Acum, rar apare câte un exemplar, două, dar le smulgem imediat ce le observăm.

 Pe malul râului Cugir am văzut astfel de plante. Am făcut fotografii, nu numai eu, dar nimeni nu ne-a spus numele plantei. Azi am dat întâmplător peste articol.

Voi posta fotografiile de azi, dar voi da link-uri din care să vă lămuriţi despre ce e vorba.

https://en.wikipedia.org/wiki/Fallopia_japonica

 http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=4362.15

https://www.google.com/search?q=iulisca+planta&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwi51eWi9JbcAhXGE5oKHUD2DiQQ_AUICigB&biw=1012&bih=631


Voi căuta şi fotografii mai vechi şi le voi adăuga!


Niciun comentariu: