sâmbătă, 14 octombrie 2017

Ce a mai făcut călugăriţa

Ieri, călugăriţa a stat în aceeaşi zonă. Am observat că avea abdomenul cam mare şi de aceea bănuiam că nu-i arde de deplasări. 
Azi, a urcat o treaptă, a stat o vreme în jardiniera în care dormeau uneori pisicile, apoi a urcat încă o treaptă. A luat poziţia verticală la 15 şi 10 minute. Am urmărit-o. Am făcut fotografii timp de 15 minute.În final, călugăriţa a plecat lăsând ouăle pe rama de metal. 

Pe Wikipedia scrie:

"Reproducere şi ciclul de viaţă

Călugăriţa este o specie hemimetabolă (se dezvoltă prin metamorfoză incompletă). Imediat după fecundare femela depune 100-300 ouă. Ouăle sunt înconjurate de o masă spumoasă, care mai apoi devine consistentă formând o capsulă chitinoasă - ooteca. Larvele eclozează din ootecă în primăvara următoare şi se deosebesc de adulţi atât prin dimensiuni, cât şi prin unele particularităţi morfologice. După patru năpârliri larva se transformă în insectă adultă. Atât adulţii, cât şi larvele sunt prădători specializaţi, consumând doar anumite specii de insecte. Speciei îi este caracteristic canibalismul (în majoritatea cazurilor, după fecundare, femela devorează masculul)."


Niciun comentariu: