marți, 2 iulie 2013

Luminita Noptii ( Oenothera biennis )

Am văzut că Roxana a postat pe Facebook o fotografie cu o floare pe care o numea Ora 9. Vecinii mei au o asemenea plantă în gradiniţa din faţa casei. Am vazut-o de multe ori. Am fotografiat-o la diferite ore şi am căutat informaţii despre planta respectivă.

Am găsit informaţii aici: 

http://leacuri-din-batrani.blogspot.ro/2011/07/luminita-noptii-oenothera-biennis_20.html



"Luminita Noptii este o planta bienala, cu flori galbene, albe, roz, mai rar rosii, de 2,5-5 cm diametru, sunt solitare, cu patru petale, care infloresc din iunie pana octombrie, numai la lasarea serii.

Sunt in general hermafrodite si infloresc ca un spic din mai pana in iulie.

Cu cat este mai intuneric afara, cu atat floarea iese mai mult in evidenta, stralucind mai puternic. Dimineata, florile se ofilesc, urmand ca la apus sa infloreasca alte serii de flori.

Sunt dotate cu un "ghid de nectar" luminos, invizibil la lumina zilei, dar vizibil la lumina ultravioleta care ajuta polenizatorii sa o gaseasca.

Una din caracteristicile florilor este stigmatul cu patru ramificatii in forma de X. Polenizarea o face Lepidoptera (molia) si albina. Fructul este o capsula tetraloculara de 2-4 cm lungime si 4-6 mm grosime, care contine numeroase seminte. Semintele se coc la sfarsitul verii sau toamna.

Radacinile tinere pot fi consumate ca leguma (are gust piperat), iar lastarii pot fi folositi la salata. Toata planta poate fi folosita la prepararea unei infuzii cu proprietati astringente si sedative, cu efecte pozitive in astm, afectiuni gastro-intestinale si calmant in tuse convulsiva.

Planta a fost introdusa oficial in Europa in 1614 si s-a raspandit cu rapiditate, fiind denumita "regele leacurilor" tocmai datorita acestor puteri vindecatoare.

Indienii americani o utilizau in tratamentul bolilor dermatologice, al plagilor, al astmului si al virozelor. Cunoscuta in Anglia inca din secolul al XVII-lea, primeste ulterior denumirea de “leacul bun la toate”."

Mai multe informaţii obţineţi accesând link-ul de mai sus. 
Fotografiile mele, cu menţiunea că aparatul a înregistrat ora fusului orar, nu ora legală, de vară:











 

Niciun comentariu: