duminică, 12 iunie 2011

Ranunculus sau Piciorul cocoşuluiMai putin cunoscută la noi, Ranunculus este o plantă perena de talie mijlocie (20-60 cm în funcţie de soi), des răspândită în zonele umede din pajiştile montane, în locurile mlăştinoase şi pe malurile apelor. Denumirea populară a plantei - Piciorul cocoşului - este reprezentativă pentru aspectul ei: rădăcina ramificată şi îngroşată, numită grifă, seamănă cu o gheară de cocoş.

Este o plantă de mici dimensiuni, cu frunze divers divizate, rar întregi. Înfloreşte galben strălucitor sau alb cu mijloc galben. Speciile cultivate ca plante ornamentale au florile mari, în formă de trandafir, într-o largă gamă de culori, alb, galben, roşu, roz, oranj şi arămiu, cu mijloc negru sau galben. Înfloresc în aprilie - mai; a doua înflorire poate avea loc dacă florile trecute sunt rupte.

După trecerea florilor şi uscarea plantei, grifele se scot din pământ, se curăţă, se lasă să se zvânte şi se stratifică în nisip uscat, în vederea înmulţirii. Până în luna octombrie, când se plantează, acestea se păstrează în încăperi răcoroase.

Îmulţirea se face şi prin seminţe plantate în vase cu pământ de pădure nisipos sau în brazde umbrite şi prin rizomi.

Temperatura ideală pentru această plantă este 26 grade C. Are nevoie de pământ bogat în minerale, cu drenaj bun. Se udă cu regularitate, astfel ca pământul să nu fie uscat niciodată. Udările se răresc când frunzele se îngălbenesc. Nu se mai udă în perioada de repaus.

Varianta Ranunculus asiaticus este o plantă bulboasă, perenă, de dimensiuni medii, care poate ajunge şi la 50 de cm înălţime, foarte indicată pentru cultivarea în ghivece. Frunzele sunt asemănătoare celor de leuştean, dar au o culoare verde crud. Florile au multe petale, iar forma florii se apropie foarte mult de trandafir. Culorile sunt diferite, în funcţie de varietate, dar cele mai întâlnite sunt roşu, portocaliu, roz, oranj sau în culori pastelate precum roz, galben, portocaliu. Florile apar în luna martie sau aprilie şi ţin minimum o lună şi jumătate.

http://www.incasa.ro/Ranunculus_sau_Piciorul_cocosului_5380_733_1.html

http://www.gradinamea.ro/1_p_2_Ranunculus_78_6229.html

http://www.wicky.ro/index.php/stiati-ca/52-stiati-ca/285-floarea-origami-ranunculus

Niciun comentariu: