duminică, 23 decembrie 2007

Poinsettia sau Steaua Crăciunului






Poinsettia sau Steaua Crăciunului a fost cultivată de azteci în regiunile mexicane montane şi umede.








Poinsetia, Euphorbia pulcherrima după denumirea sa latinească, este o plantă cunoscută. Aşa-zisa Stea a Crăciunului, originară din regiunile muntoase şi umede ale Mexicului şi Americii Centrale, era numită de către aztecii eraci Cuetlaxochitle, în traducere "floare care piere şi se ofileşte ca tot ce e pur".

Poinsettia este o planta perenă, care înfloreşte din noiembrie pâna în februarie în casele noastre.

Frumuseţea sa nu se datorează florilor, care sunt absolut insignifiante, ci unei anomalii genetice care se manifestă prin modificarea frunzelor aşezate la baza florii. Aceste manunchiuri de frunze modificate, numite bractee, capată culoarea roşu aprins simultan cu apariţia florilor, dar şi roz, galben sau alb. Adevarata floare a Poinsettiei este mică şi are forma de cupă.


Poinsettia se cultivă în ghivece, în spaţii încălzite. După înflorirea din perioada de iarnă, are nevoie de două luni de repaus. Vara, se recomandă umbrirea, pentru a se evita pierderile de apă, planta având nevoie de apa. Când condiţiile de luminozitate şi căldură sunt asigurate, bracteele sunt mai sănătoase şi mai strălucitor colorate. Udarea trebuie să se facă cu grijă pentru că insuficienţa apei duce la ofilire, iar excesul la căderea frunzelor. Trebuie să se evite apa dură. Atunci când temperaturile sunt ridicate, planta se pulverizeaza cu apă.




Poinsettia mea a înflorit în luna martie. Are flori şi acum, în luna mai.




Mai multe despre această plantă, puteţi citi la http://www.gradinamea.ro/








Niciun comentariu: