miercuri, 8 iunie 2016

Melci şi melci...



"Melcul face parte din clasa Gastropoda, încrengătura Mollusca. Clasa Gastropoda este cel mai numeros grup actual de moluşte, cuprinde peste 90 000 de specii, adaptate atât la viaţa acvatică cât şi la cea terestră (ex: melci de mare,scoici univalve). Majoritatea acestora au corpul protejat de o cochilie spiralată în care animalul se poate retrage la nevoie. Unele specii de gasteropode au cochilia redusă sau absentă, altele prezintă o serie de formaţiuni externe care le dau un aspect deosebit. O alta însuşire a Gasteropodelor este faptul că au cochilia formată dintr-o singură bucată. Pe măsură ce animalele cresc, cochilia acestora se măreşte, luând adesea forma unei spirale răsucite în jurul unui ax central." (De la Wikipedia, enciclopedia liberă)


"Limaxul (plural limacşi) este un nume dat mai multor moluşte gasteropode cu corpul alungit, cu cochilie redusă sau inexistentă situată dorsal sau sub manta. Este întâlnit, adesea, în grădinile de legume sau în livezi, unde provoacă mari pagube plantelor cultivate." (De la Wikipedia, enciclopedia liberă)

Altă sursă: http://www.daunatori.info/24/melcii/


  
"Helix pomatia: cochilia are aproximativ 40 mm lăţime şi tot atât măsoară şi în înălţime; corpul este de culoare crem până la galben deschis; capul este prevăzut cu două perechi de tentacule, pe care le poate retrage; la capetele tentaculelor anterioare se află ochii melcului; are o limbă bine dezvoltată, aspră, ca un raşpel."

"Limax maximus: ajunge până la 150 mm lungime; corpul este de culoare gri deschis până la alb şi este prevăzut cu nişte pete închise la culoare pe părţile laterale; dâra lăsată de substanţa mucoasă produsă de melc este incoloră; mantaua are nişte striaţii concentrice şi prezintă un orificiu de respirat foarte vizibil la capătul posterior; coada este uşor încovoiată; capul este prevăzut cu două perechi de tentacule, pe care le poate retrage; la capetele tentaculelor anterioare se află ochii melcului; are o limbă bine dezvoltată, aspră, ca un raşpel."
 

Sau aici: http://www.botanistii.ro/blog/insecte-daunatoare-plante-limax/












În Orăştie, 28 mai 2016